Knip dekken | Verbinden en knippen | Hoofdstuk 5

Je kunt een knippunt vaak op verschillende manieren dekken. Bijvoorbeeld door een vaste verbinding of door een hangende verbinding. Maar de ene manier van dekken is vaak beter dan de andere. Hieronder zie je een paar voorbeelden van goede manieren van dekken in de gegeven situatie.

Bamboe verbinding Bamboe-verbinding
In het algemeen is een bamboe-verbinding beter dan een vaste verbinding, zoals in dit voorbeeld. Verbinden met zet 1 is beter dan verbinden op A. Als je verbindt op A krijg je een lege driehoek.

Oogvorm maken Oogvorm maken met tijgerbek
In dit voorbeeld is een hangende verbinding (tijgerbek) met zet 1 beter dan een vaste verbinding op A. Met zet 1 maak je oogvorm. Als de zwarte groep later wordt aangevallen, heeft de groep met zet 1 in ieder geval een oog.

Andere knip ook dekken Volgende knip ook dekken
In dit voorbeeld kan zwart de knip dekken met een bamboe-verbinding op A. Maar dan kan wit later nog dreigen op B te knippen. Met zet 1 dekt zwart beide knippunten.

Dekken met paardensprong Knip dekken met paardensprong
We hebben eerder gezien dat de paardensprong ook een knippunt kan dekken. In dit voorbeeld is dekken met een paardensprong met zet 1 beter dan bijvoorbeeld dekken op punt A. Zet 1 verdedigt tegen de witte steen. Wanneer je in plaats daarvan op A speelt, kan wit onder je steen de hoek in lopen.

Dekken en gebied maken Dekken en gebied maken
Wanneer er geen vijandige steen in de buurt ligt, maar je eigen steen, is het juist beter hoger te dekken, zodat je een groter gebied afbakent. In deze situatie kun je daarom beter zet 1 spelen dan op A.